10 tips voor een succesvol onboarding proces voor je B2B webshop

 

Wat is onboarding?

Onboarding is het proces waarin klanten worden begeleid om gebruik te gaan maken van je B2B webshop. Het omvat alle activiteiten die ervoor zorgen dat je klanten zo snel en goed mogelijk gebruik kunnen maken van de nieuwe bestelomgeving. 

 

Waarom is onboarding zo belangrijk?

Uit onderzoek is gebleken dat 40-60% van de webapplicaties er niet in slaagt om gebruikers succesvol te onboarden. Je krijgt vaak maar 1 kans om dit proces goed te doenen het  bepaalt dus voor een groot gedeelte of je klanten gebruik gaan maken van je B2B webshop. Wel zo fijn als je net een grote investering hebt gedaan in een nieuwe zakelijke webshop. Toch zien wij in de praktijk nog vaak terug dat hier weinig aandacht aan wordt besteedt waardoor klanten of niet de voordelen zien van het gebruik en de B2B webshop als verkoopkanaal niet optimaal wordt ingezet.

 

10 Onboarding tips:

Nu we weten wat het onboarding proces is en waarom het zo belangrijk is om hier aandacht aan te besteden volgen hier 10 tips die je helpen bij het succesvol onboarden van je klanten: 

 1. Start met een testgroep

  Zorg ervoor dat als je een nieuwe B2B webshop start of migreert naar een nieuw B2B platform je altijd werkt met een testgroep van klanten. Je krijgt vaak maar 1 kans om klanten te overtuigen dat deze manier van bestellen voor de klant sneller en gemakkelijker is dan via e-mail of telefoon. Selecteer een aantal klanten waarvan je weet dat ze graag meedenken en feedback geven en biedt deze klanten als eerste toegang aan tot je nieuwe platform. Op deze manier kan je nog vroegtijdig bijsturen.

 2. Maak het de gebruiker gemakkelijk

  Het grote verschil tussen een zakelijke klant en een consument is dat de zakelijke klant zo snel mogelijk de juiste producten wil vinden en deze bestellen. Maak het de gebruiker dus zo gemakkelijk mogelijk en zorg voor een goede categorie structuur, filters en zoekfunctie en beperk onnodige stappen in de checkout.

 3. Zorg voor correcte en volledige productdata

  De voordelen voor zakelijke klanten om online te bestellen is dat er op elk moment besteld kan worden en dat de klant direct zijn eigen prijzen en actuele voorraad kan zien. Zorg ervoor dat deze data altijd goed en volledig beschikbaar is. De meeste klanten geven de voorkeur aan zelf service maar dat betekent wel dat de data moet kloppen. Hierin zijn de koppeling met andere systemen zoals het ERP systeem ook van essentieel belang.

 4. Introduceer niet teveel functionaliteiten tegelijk

  Zorg ervoor dat je niet teveel functionaliteiten tegelijk introduceert en dat deze gebaseerd zijn op daadwerkelijke klantwensen. Bedenk van tevoren wat het belangrijkste doel van de klanten is en zorg ervoor dat deze acties zo snel en gemakkelijk mogelijk uitgevoerd kunnen worden.

 5. Geef een incentive om online te bestellen

  Niet alle klanten zitten te wachten op verandering. Door te werken met een incentive kun je klanten overhalen om gebruik te maken van de webshop zodat zij zelf de voordelen kunnen ervaren. Je kan bijvoorbeeld een bepaalde korting aanbieden online bestellingen.

 6. Betrek het verkoopteam

  Betrek het verkoopteam bij het onboarding van je klanten. Zorg ervoor dat zij actief  en enthousiast het nieuwe platform promoten en demonstreren aan je klanten.

 7. Werk met een welkom programma

  Introduceer klanten met de nieuwe B2B webshop ind e vorm van een welkomstprogramma waarbij ze stap voor stap de voordelen van het online bestellen krijgen uitgelegd en de functionaliteiten die ze kunnen helpen om hun werk nog beter en sneller te doen.

 8. Train en help je klanten

  Sommige klanten zullen wat meer hulp nodig hebben om de nieuwe manier van bestellen eigen te maken en de voordelen hiervan in te zien. Zorg ervoor dat er gedurende het onboarding proces iemand aanwezig is voor vragen bijvoorbeeld met een chat functionaliteit en biedt een FAQ aan met onderwerpen die vaak terugkomen.

 9. Meet en verbeter!

  Verzamel feedback van je klanten en zorg ervoor dat je meet hoeveel klanten actief gebruik maken van je B2B webshop. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te kijken naar de gemiddelde orderfrequentie en het aantal keren dat een klant inlogt. Wil je meer weten over hoe je data optimaal inzet lees dan ook ons blog “Zo zet je data in om meer omzet uit je B2B webshop te halen”.

 10. Maak een onboarding plan

  Verwerk al deze punten in een onboarding plan. Denk hierbij ook na welk percentage van de bestellingen je via de webshop wil laten verlopen en in welke tijdsperiode je dat denkt te bereiken.

 

wil je nou meer weten over hoe je dit het beste voor jouw B2B webshop kan aanpakken of wat je nog meer kan inzetten om je zakelijke webshop te laten groeien kijk dan ook op onze B2B webshop gids.