8 succesfactoren voor B2B webshops

Ben je bezig met de implementatie van een B2B webshop of wil je meer weten hoe je als groothandel of fabrikant meer resultaat kan halen uit je B2B webwinkel dan hebben we hieronder 8 factoren die een grote invloed hebben of je b2b webshop succesvol gaat zijn.

1. Klantfocus

Het voornaamste doel van de b2b shop is om de zakelijke gebruiker te helpen om gemakkelijk en snel zijn werk te doen. Of het nu gaat om het plaatsen van bestellingen, opzoeken van productinformatie door je klant goed te kennen weet je welke functionaliteiten jouw b2b portal moet bieden.

b2b e-commerce strategie model

2. E-commerce strategie

Is er in de organisatie een duidelijke strategie aanwezig hoe e-commerce gaat bijdragen aan de doelstellingen en hoe het online kanaal het beste ingezet kan worden.

3. Kennis in de organisatie

Is er voldoende kennis in de organisatie aanwezig om de e-commerce strategie uit te voeren? Door een goed e-commerce team op te bouwen wordt het fundament gelegd voor het behalen van de doelstellingen.

4. B2B e-commerce platform
Van welke b2b e-commerce software wordt er gebruik gemaakt en is de software geschikt om ook toekomstige wensen te verzorgen. Een flexibel b2b platform zoals Magento 2 of Shopware 6 is van belang om goed in te kunnen spelen op kansen en veranderingen.

5. Duidelijke en volledige productinformatie

Wil je de zakelijke gebruiker voldoende informeren dan moet de productinformatie goed op orde zijn. Daarnaast helpt de productinformatie met het aantrekken van nieuwe zakelijke bezoekers en klanten.

6. Optimale gebruikerservaring

Hoe is de gebruikerservaring van de zakelijke klant. Succesvolle B2B webshops zijn in staat om online een net zo goede of betere bestelervaring te realiseren dan offline bestelmogelijkheden.

7. Geautomatiseerd e-commerce proces

Door een goed geautomatiseerd e-commerce proces wordt de kans op fouten beperkt en wordt er weinig tijd besteed aan nutteloze handmatige activiteiten.

8. Succesvol inzetten van e-commerce data

Data wordt ingezet om de klant een nog betere en persoonlijkere ervaring aan te bieden maar ook om de KPI’s inzichtelijk te maken van hoe goed de zakelijke webshop het doet.