Magento 2: Overstappen of niet?

Magento 2 is natuurlijk al even uit. Sterker nog, er is al een 2.1-versie. Toch blijft de vraag: moet iedereen er aan geloven?

Als je nog geen Magento-installatie hebt en je start een nieuw project: doen! Het is een prachtig moment om je shop te starten. In de 2.1-versie zijn de eerste verbeteringen doorgevoerd, de eerste kinderziektes opgelost en kun je gebruikmaken van een prachtig systeem. Met het grootste e-commerce marktaandeel kun je er ook vanuit gaan dat de mannen en vrouwen bij Magento weten waar ze mee bezig zijn, en als er dan een nieuwe versie wordt uitgebracht, raad ik je aan eens te bekijken of dat voldoet aan jouw wensen.

Je hebt al een Magento 1-installatie, maar je denkt aan overstappen naar Magento 2
Magento 1 is al bijna 10 jaar oud. Er zijn natuurlijk veel nieuwe versies uitgebracht, maar de basis stamt nog steeds uit 2007, terwijl er op technisch vlak een hoop veranderd is in de tijd. De code is bijvoorbeeld zwaarder dan nodig, en als je een niet-geoptimaliseerde omgeving hebt kun je dat goed merken aan de performance. Daar staat tegenover dat ontwikkelaars op dit moment veel bekender zijn met Magento 1 dan met Magento 2. Wij zijn natuurlijk zelf intensief aan het trainen om Magento 2 net zo goed onder de knie te krijgen als Magento 1, maar over het algemeen zullen er minder ontwikkelaars zijn die nu direct een Magento 2-installatie kunnen uitvoeren. Ook zijn alle extensiebouwers druk aan de slag om hun extensies klaar te krijgen voor Magento 2, maar ook dat kost tijd, ontwikkeling en vaak wat kinderziektes. We zien echter dat dit wel in hoog tempo wordt gedaan; iedereen wil bijblijven.

Heb je een verouderde Magento-installatie (onder de 1.9), dan zou ik serieus overwegen of je een nieuwe installatie op Magento 2 laat bouwen of dat je upgrade naar de laatste Magento 1-versie. Het kan zo zijn dat de kosten niet eens verschrikkelijk ver uit elkaar liggen. Dit ligt uiteraard aan de complexiteit van je shop. Magento 2 wordt vooral geroemd om zijn snelheid en gebruiksgemak, dus als dat ook zaken zijn waar je af en toe tegenaan loopt, zou ik Magento 2 eens goed onder de loep nemen en de investering afwegen.

Helemaal fris
Magento 2 is niet een versie waar je naartoe upgrade. Het moet volledig opnieuw worden opgebouwd. Dit resulteert in gebruiksgemak voor zowel de klant als de webshopeigenaar, verbeterde snelheid en een volledig responsive basis (inclusief het basistemplate).
Ontwikkelaars kunnen met modernere (en betere) code werken, en een aantal zaken dat voorheen als extensie werd geïnstalleerd zit al in de kern, zoals full page cache. Het heeft een testing framework waarmee wij makkelijker je shop kunnen onderhouden, en andere technieken die het de ontwikkelaar makkelijker maakt, waarmee je bespaart op ontwikkelingskosten.

Keuzes, keuzes
Overstappen of niet? Zoals ik al zei: als je een verouderde omgeving hebt en je wilt toch al upgraden, raad ik je aan dit serieus te overwegen. Heb je een laatste versie, loopt alles soepel en krijg je geen klachten? Gebruik dan gewoon je laatste versie en onderhoud deze goed. Mocht je toch voorzien dat je flink gaat groeien (tof!), dan kun je nagaan of het nieuwe platform meer ruimte biedt voor optimalisatieslagen en je daarmee ook je snelheid (en dus conversie!) kunt waarborgen.

Wij zijn zelf al bezig een aantal Magento 2-installaties te implementeren en zijn ook met webshopeigenaren in gesprek over wat zij het beste kunnen doen met hun shop. Dat vinden we leuk; samen overwegen we wat belangrijk is en welke winst er te boeken valt. Mocht je nou ook eens een keer gewoon willen overleggen wat voor jou het beste is, trek even aan de bel, dan denken we met je mee.

UPDATE 01-04-2017: Wij zijn volledig klaar om Magento 2 uit te rollen. Lees er alles over: https://www.ecomwise.com/nl/magento-2/