Зголемете го профитот на вашата е-продавница со правилна таксономија

Зборуваме за таксономија. Што? Таксономија значи класифицирање и структурирање на одделни предмети (Читајте: вашите производи и категории). Но, како да ја организирате таксономијата на вашата е-продавница, така што ќе извлечете најголем профит? Ќе се обидам да го објаснам процесот во наредните 5 чекори.

Во суштина сите ќе се согласите дека ако вашиот производ тешко може да се најде, големи се шансите дека тој нема да се купува? Точно. Кога станува збор за спецификации и структура на производите, голем број на клиенти едноставно ја следат структурата на физичкиот каталог или пак како е направена структурата во самите магацини. Токму тука настанува и губитокот на средства. Forrester Research имаат публикувано истражување кое кажува дека е-продавниците за малопродажба со лоша структура и навигација имаат до 50% помал приход од е-продавниците кои имаат добра структура и навигација.

Имате деловни клиенти, а најголема разлика помеѓу потрошувачите (B2C) и деловните клиенти (B2B) лежи во таканареченото чувство за „купување“. Клиентот B2C седи на својот тросед со шолја чај или кафе и сака да ужива во прелистувањето на интернет, сака да биде инспириран но пред се, сака да види се на е-продавницата. B2B клиентот е тој што мора/треба да нарача. Постои голема разлика помеѓу „сака и треба“, па затоа во суштина мора да ја прилагодите вашата е-продавница и таксономија ако сакате да имате правилно генерирање на профит.

Размислете вака, мора/треба да нарачате. Ова е работна обврска која мора да ја завршите а во исто време имате и други обврски за извршување. Што е најважно во оваа ситуација? Одоговорот би бил: мора да го направите нарачувањето најбрзо што можи без пречки во самиот процес. Продуктите мора да се пронајдат брзо и лесно за да можи да се направи самата нарачка и исто така да се завршат останатите работни обврски. Затоа е добро да не се споредуваме со големите играчи како што се Coolblue, Bol.com и итн., бидејќи нивните целни групи се сосема различни од вашите. Од овие големи играчи можете да ги научите најдобрите тактики или во дел да ги примените. Клиентите исто така се навиканти на одредено искуство при купувањето и ова искуство е стекнато во нивното слободно време како обичен купувач. 

Два типа на клиенти: прелистувачи и пребарувачи

Ook binnen de zakelijke markt hebben we een onderscheid tussen hoe deze klanten zoeken.

1: Прелистувачи:

ова се клиенти кои ќе поминат низ вашата навигација и ќе ги искористат некои од вашите опции за пребарување. Тие ќе кликнат на вашето мени и ќе одат до категоријата во која се наоѓа нивниот баран производ. Иако сами го избираат овој пристап (свесно или несвесно), повеќе кликнувања исто така значи и поголема фрустрација. Сепак, овој начин одзема доста време кога клиентот мора да порача повеќе од 1 производ.

За овој клиент постојат повеќе можности бидејќи прелистуваат низ вашата е-продавница, со самото тоа тие пристапуваат до поголем избор и доаѓаат во контакт со производи кои се: поврзани со претходни производи, вкрстени производи и често продавани. Но иако доаѓаат до овие производи вие мора да се осигурате да нема пречки во начинот на продажба на овие производи. Со таквиот пристап ќе се осигурате со зголемената продажба.

2: Пребарувачи:

ако вашата опција за пребарување е добра во тој случај овој тип на купувач ќе посака повторно да ја посети вашата продавница и да изврши повторно нарачка. Овој тип на клиент сака да нарачи производи брзо и штом може да го пронајде производот брзо уште на почетната страна во тој случај тој загарантирано ќе ја посети вашата продавница повторно. Овој тип на клиент не треба да го фрустрирате со додатни пречки, во тој случај ќе го изгубите како клиент. Во спомената анкета исто така беше забележано дека по 1 неуспешен обид за купување, 47% од клиентите се откажале од нарачувањето. Затоа мора да сте сигурни дека производите секогаш ќе се достапни!

Ова е начинот на кој може да ја поставите правилно таксономијата на вашата B2B продавница.

Чекор 1

Влезете во умот на вашиот клиент!

Звучи како лесен предизвик, отворена врата нели, но сепак размислете: дали и купувачот би ги именувал работите внатрешно како што вие ги именувате? Како купувачот прашува за производот, како го бара? Бидете сигурни дека го рабирате начинот на кој што вашите купувачи пребаруваат. Дали пребаруваат по тип на продукт или по контекс? Ова ќе ја одреди структурата на вашата навигација. Во супермаркетите, парчињата салама нема да ги најдете до месните продукти (тип на производ), ќе ги најдете до одделот за сендвичи (контекс). Како ова се одразува на вашата е-продавница? Се одразува преку добиените резултати било да се пасивни, активни или реактивни. Преку собраните резултати може најдобро да ги подобрите перформанците на вашата е-продавница и најдобро да им служите на вашите клиенти.

Чекор 2

Вашата палета на производи знаете ја како дланката на вашата рака! 

Осигурајте се дека знаете се, карактеристики на вашите производи а исто така и карактеристики кои сметате дека може да бидат интересни за вашите клиенти. Можно е да немате други апликацијата карактеристични за вашата продавница, но може да биде интересно за вашата продавница а и за клиентите ако имате опции за пребарување по контекс. Со повеќе опции за филтирирање на производи можете да одлучите што е најинтересно за вашите клиенти на вашата продавница. Кога таа информација ви е достапна ќе можете да одлучите каква страница за категории да им биде достапна на вашите клиенти. Исто така ќе можете да одлучите и за поинаков избор на пример на различни категории да имате различни прикази на информации. Што повеќе податоци имате како избор толку побрзо може да добиете добри резултатио од пребарувањето.

Чекор 3

Нека биде едноставно!

Подобро е да изберете поширок приказ на категории отколку со повеќе под-категории. Кликнување 5 пати со цел да стигнете до посакуваниот производ и на крај да не стигнете до резултатот или да завршите на страна со само неколку производи, може да биде фрустрирачки. Бидете паметни, откога ќе го завршите претходниот чекор, можете да одлучите каде да завршат вашите категории и што е вашата најдобра опција за филтрирање. Ако имате повеќе категории со „малку“ производи тогаш обидете се да ги комбинирате на креативен начин. Иако имате посебна категорија за тоа сепак клиентот скоро секогаш треба да има достапност на повеќе од 1 прозивод во една категорија.

Чекор 4

Изградете и пуштете во употреба!

Ги запознавте вашите клиенти, ги знаете вашите продукти како вашата дланка и знаете како сето ова да го одржите да биде едноставно. Изградете! Не чекајте повеќе, секогаш можете да се подобрите. Веќе ги имате превземено сите чекори за да може да ја зголемите продажбата со правилна структура на вашата е-продавница. Се што сега треба да направите е да го подобрувате овој процес!

Чекор 5

Измерете, прилагодете, измерете, прилагодете. И продолжете! Клиентите може да започнат да употребуваат нови термини, може да привлечете клиенти од помладата генерација, може дури и да имате промени во контекст пребарувањето. Но и покрај сите овие опции, вашата таксономија мора да расти, да се прилагодува и да се подобрува и да расти заедно со вашите клиенти. Запомнете, ако ова успеете да го исполните успешно ќе им пружите на вашите клиенти навистина одлична услуга. Добрата структура може лесно да се измери. Кои категории и продукти имаат добри резултати, како клиентите стигнаа до нив и како тоа може да се примени на другите страници? Дознајте ги овие информации преку „Табла за податоци“ и продолжете да го растите вашиот бизнис!

Правилната структура е основата на вашиот online каталог. Ако ја организирате вашата структура добро тогаш ќе имате и добар преглед на перформансите кои им ги нудите на вашите клиенти и како тие се користат од страна на клиентите. Ова ќе ви понуди повеќе можности за да имате поголем профит на вашата B2B продавница.

Доколку сакате да разговарате со нас за тоа дали вашата таксономија е добра или дали правилно ја мерите, контактирајте не, ние сме заинтересирани да ви помогнеме во секое време. Би сакале да ви ја пружиме нашата помош која досега ја добиле и други бизнис продавници. Контактирајте не во секое време!