B2B webshop: open versus gesloten

In de zakelijke markt zien we 3 varianten terugkomen hoe bedrijven hun B2B webshop inrichten. De keuze hangt vaak af van verschillende factoren zoals het type klant en de markt waarin het bedrijf zich begeeft. In dit blog bespreken we de drie varianten die we in de praktijk vaak tegenkomen en kijken we naar de voor- en nadelen van de drie varianten.

Open, gesloten of een combinatie.

De volgende 3 varianten komen we tegen:

  1. Open webshop: In deze variant heeft de klant direct toegang tot de producten en prijzen en kan er direct een bestelling geplaatst worden.
  2. Gesloten webshop: Bij een gesloten webshop zit het assortiment achter een inlog. Een klant kan zich aanmelden voor een account en na eventuele goedkeuring krijgt de klant toegang tot het portaal met eigen prijzen en eventueel een eigen assortiment.
  3. Combinatie: Een combinatie tussen een open en gesloten webshop is ook mogelijk. Bijvoorbeeld door het wel tonen van het assortiment aan alle bezoekers, maar voor het plaatsen van een bestelling of het zien van klantspecifieke prijzen is inloggen nodig.

Open webshop: de voor- en nadelen

Een open webshop geeft klanten direct toegang tot producten en prijzen, wat gunstig is voor het aantrekken van nieuwe klanten en het genereren van leads:

  • Klanten kunnen gemakkelijk het assortiment bekijken en direct aankopen doen;
  • Doordat bij een open webshop het gehele productportfolio openbaar toegankelijk is, zijn de zoekmachines in staat om de pagina’s te indexeren. Meer zichtbaarheid in de zoekmachines zorgt voor meer websiteverkeer, meer naamsbekendheid en meer verkooppotentieel. 

Voor veel zakelijke klanten is het juist niet wenselijk dat er prijzen of een assortiment online getoond wordt. In dat geval kom je al snel uit op een webshop waarvoor de klant moet inloggen.

Gesloten webshop: de voor- en nadelen

In tegenstelling tot een open webshop vereist een B2B portaal dat klanten zich aanmelden om toegang te krijgen tot het assortiment en prijzen. Dit biedt een aantal voordelen:

  • Doordat elke klant moet inloggen is het makkelijker om specifieke prijsafspraken en betalingscondities te hanteren per klant.
  • Naast bestellen kan er na inloggen vaak meer informatie getoond worden, zodat de klant nog beter bediend wordt. Te denken valt hierbij aan bijvoorbeeld de ordergeschiedenis, openstaande facturen en documenten en bijlagen.

Een nadeel van een afgesloten webshop kan zijn dat het een barrière kan zijn voor potentiële klanten die geen account willen (of kunnen) aanmaken voordat ze een aankoop doen. Daarnaast is je assortiment niet online vindbaar waardoor je assortiment niet kan bijdragen aan het aantrekken van nieuwe klanten.

Wanneer kies je voor een open webshop of een B2B portaal?

De keuze tussen een open webshop en een B2B portaal hangt af van verschillende factoren, waaronder het type klant en de strategische doelstellingen. Hieronder delen we enkele overwegingen:

  • Bepaal welk type klanten je webshop bedient: het tonen van prijzen is meestal geschikter voor webshops die zowel in de B2B- als B2C-markt opereren, als voor webshops die voornamelijk kleinzakelijke klanten bedienen. Kleinzakelijke klanten plaatsen bij voorkeur direct bestellingen via de webshop in verband met de (meestal) kleinere ordergroottes.
  • Breng de doelstellingen van je webshop in kaart: als je webshop zich richt op het aantrekken van nieuwe klanten en het genereren van leads dan is een open webshop een goede optie. Echter, als je webshop een solide en bestaande klantenkring heeft, specifieke prijsafspraken en assortimenten hanteert dan  heeft een B2B portaal de voorkeur. Een klantcase van een bedrijf dat recent een B2B webshop heeft geïmplementeerd waarbij er direct besteld kan worden is MisterPop.

De combinatie

Steeds vaker zien wij ook een combinatie terugkomen van de open of gesloten B2B webshop. De webshop biedt na inlog alle functionaliteiten van een volledig B2B portaal, maar er wordt wel gekozen om het productassortiment online zichtbaar te maken. Hierbij worden prijzen vaak verborgen of wordt er een adviesverkoopprijs weergegeven, maar wordt er wel geprofiteerd van het online zichtbaar zijn van het assortiment. Bekijk hier de klantcase van Artificial Grass Specialist waarbij er gebruik gemaakt wordt van een combinatie.

Meer weten?

Wil je meer weten over welke optie voor jou het meest geschikt is? We adviseren je graag over de mogelijkheden en best practices voor jouw bedrijf. Of bekijk onze B2B gids met nog meer informatie over B2B webshops. Heb je behoefte aan meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie of een demo.

Neem contact met ons op

 

Ergonode
Previous Article

Shopware 6.6
Next Article


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *