PIM deel 2 – Functionaliteiten van een PIM-systeem

In deel 1 van ons drieluik over PIM-systemen bespraken we de toegevoegde waarde van een PIM-systeem. Hier zagen we dat een PIM-systeem kan bijdragen aan betere en uitgebreidere productinformatie en dat het gebruik van een PIM-systeem een aanzienlijke tijdwinst kan opleveren bij het verwerken van productdata. Het aanbieden van betere productinformatie leidt uiteindelijk tot een betere gebruikerservaring en verhoging van de (online) verkopen.

In deel 2 van ons blog gaan we in op de functionaliteiten die een PIM-systeem biedt en hoe het bedrijven kan helpen hun productinformatie te optimaliseren.

Centralisatie van productinformatie

Een van de kernfunctionaliteiten van een PIM-systeem is het centraliseren van productinformatie op één enkele locatie. In plaats van versnipperde productdata of excel sheets met productdata over verschillende afdelingen, biedt een PIM-systeem één gecentraliseerde hub waar alle productinformatie wordt opgeslagen. Dit minimaliseert fouten en inconsistenties die kunnen ontstaan wanneer informatie verspreid is over verschillende systemen of in verschillende bestanden.

Import en export van productdata

Een PIM systeem biedt de mogelijkheid om gemakkelijk en snel product data te exporteren en importeren. Dit kan vaak via meerdere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld via csv of Excel sheets of met een directe API-koppeling, waarbij data direct geïmporteerd of geëxporteerd wordt naar een ander systeem.

Datakwaliteit en consistentie

Een PIM-systeem stelt bedrijven in staat om de kwaliteit van hun productgegevens te waarborgen. Het biedt geavanceerde tools om dataconsistentie te handhaven, zoals validatieregels, waardoor foutieve of incomplete informatie wordt voorkomen. Daarnaast biedt het vaak een data kwaliteitsscore die aangeeft welk percentage van de producten zijn voorzien van de juiste productkenmerken. Dit resulteert niet alleen in betrouwbaardere productinformatie, maar draagt ook bij aan een verbeterde klantervaring.

Meertalige ondersteuning

Voor bedrijven die internationaal opereren, is meertalige ondersteuning essentieel. Een PIM-systeem maakt het eenvoudig om productinformatie in meerdere talen te beheren en te onderhouden. Dit zorgt ervoor dat klanten op de webshop de productinformatie in de juiste taal terugzien en draagt ook weer bij aan de vindbaarheid van de producten voor de verschillende talen.

Workflow Management

PIM-systemen bieden krachtige workflow management functies. Ze stellen teams in staat om gestructureerde processen te volgen bij het bijwerken, goedkeuren en publiceren van productinformatie. Dit verhoogt de efficiëntie, minimaliseert fouten en zorgt ervoor dat alle belanghebbenden op de hoogte zijn van de voortgang van het bewerken van de productdata.

Beheren van productinformatie voor verschillende kanalen

Of het nu gaat om webshops, marktplaatsen, fysieke winkels of brochures, een PIM systeem zorgt voor integratie met verschillende verkoopkanalen. Het maakt het mogelijk om productinformatie eenvoudig aan te passen aan de specifieke vereisten van elk kanaal, waardoor een consistente merkervaring wordt gehandhaafd.

Geschiedenis van wijzigingen

PIM-systemen bieden een volledige geschiedenis van wijzigingen. Dit is cruciaal voor het traceren van aanpassingen aan productinformatie en het eventueel herstellen van wijzigingen.

Door deze functionaliteiten stelt een PIM-systeem bedrijven in staat om effectief en efficiënt productdata te beheren. In een steeds digitalere en wereldwijde markt is dit dan ook essentieel om competitief te blijven en als bedrijf verder door te groeien. Nu we de belangrijkste functionaliteiten van een PIM-systeem bekeken hebben gaan we in ons laatste blog verder in op 2 veelgebruikte open source PIM-systemen, namelijk Akeneo en Ergonode.

Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Neem contact met ons op