6 tips voor je zoektocht naar een B2B Webshop

 

Je bent er over uit. Je wilt een B2B webshop voor je groothandel. Het is tijd voor online succes! Je googlet wat, en komt er snel achter dat je over het een en ander na moet denken wil je een weloverwogen keuze maken voor bepaalde software en een bepaalde leverancier. Deze 6 tips gaan je helpen bij het oriënteren hierop.

 

  1. What’s the plan?

Wat wil je eigenlijk bereiken met je B2B webshop? Online zijn puur om het online zijn kan echt niet meer. De vraag is; wat zijn je doelen? Denk aan doelstellingen op het gebied van bestaande klanten, orders en orderwaarde, maar ook aan doelstellingen op het gebied van acquisitie. Je creëert met je B2B webshop ook een krachtige lead generatie tool! En niet onbelangrijk: Wat wil je intern bereiken? Zijn er procesverbeteringen te maken door middel van automatisering?

  1. Wie Wat Waar

Wie moeten er betrokken zijn bij een implementatie maar vooral ook: Wie werkt er straks met de webshop? Zorg voor een ecommerce eindbaas die in elk geval het hele proces en de software kent of leert kennen en betrek anderen hierbij om blinde vlekken te vermijden. Denk aan iemand die de marketing doet, de mensen die de orders verwerken, het magazijn, de klantenservice, etc. Kunnen er ook taken van mensen geautomatiseerd worden? Denk aan wie straks wat doet en waar dit in het proces gebeurt.

  1. De inhoud

Geen webshop zonder producten: Wat staat er in de shop? Je gehele assortiment? En hoe presenteer je dit? Denk aan welke informatie je wilt laten zien bij je producten zonder dat het je klant overspoelt. Wat is relevant en wat niet? Welke andere informatie wil je aanwezig hebben op de webshop? En als je een uitgebreid assortiment hebt, hoe zorg je voor een krachtige navigatie? Denk na over je categoriestructuur en hoe je filters wilt gebruiken.

  1. Gebruikerservaring

Als je één ding wilt onthouden bij de keuzes die je hier in maakt is dat je zakelijke klant anders shopt dan een consument die ‘s avonds op de bank even lekker gaat shoppen. Je klant is een bepaalde manier van online shoppen gewend, maar de intentie verschilt ontzettend. Jouw zakelijke klant heeft een taak om een bestelling bij je te plaatsen en heeft dus andere emoties dan een klant die even lekker rond gaat struinen om alles te zien. Een vlotte overzichtelijke afhandeling is voor deze doelgroep gewenst. Bedenk daarnaast of er specifieke functionaliteiten zijn die voor jouw klant belangrijk zijn of meerwaarde heeft.

  1. Er is geen waarheid zonder data

Zonder data kun je niets zeggen over het succes van je webshop. Ergens moet je dit aan aflezen. Wat is data die je vanuit de webshop wilt kunnen meten zodat je iets kunt zeggen over doelstellingen en prestaties? Maak dit niet te bont, denk hierbij vooral aan hoofddoelstellingen en wat voor informatie je daarvoor nodig hebt, en vanuit daar kun je denken aan andere subsets van die data die relevant kunnen zijn.

  1. De softwarekeuze

Daar is hij dan, helemaal op het laatst: Welke software moet je hebben? Ga rondkijken wat voor pakket bij jullie past. Je hebt een grof idee van wat jullie nodig hebben doordat je de vorige vijf punten natuurlijk grondig hebt doorlopen. Laat je informeren over de mogelijkheden van integraties tussen verschillende software pakketten indien dit nodig is en besteedt meer aandacht aan de software waar je minimaal 80% van je wensen mee in vervulling kunt laten gaan.

 

En nu? Aan de slag! Ga nadenken over deze 6 punten en laat je goed informeren. Nog een paar tips om niet te verzanden in een gigantisch wensen document:

 

  • Hou de 80% van je klanten in gedachten. Maak geen keuzes voor de 20% van je klanten die mogelijk ook de 80% van je klanten (ongewenst) kunnen beïnvloeden.
  • Beperk je tot de belangrijkste vereisten. Je kunt best een ideeënlijstje ernaast houden wat je vlot kunt checken of het in de toekomst mogelijk zou zijn om dit te doen met een bepaalde software maar neem het niet op in de harde vereisten.
  • Staar je niet blind op je concurrent. Meten zij alles door? Hebben zij keuzes gemaakt die allemaal meer winst, meer klanten, meer optimalisatie hebben opgeleverd? Weet je niet. Sowieso is het de vraag of zij dezelfde doelstellingen hebben als jij.

 

Wil je nou meer weten over het succesvol inzetten van een b2b webwinkel voor jouw bedrijf. Neem dan een kijkje op onze b2b webshop gids.