Goedkope Magento ontwikkeling? Wees voorzichtig!

Het klinkt prachtig, voordelige ontwikkeling voor je Magento shop. Voor een tarief van 25,- euro per uur maken ontwikkelaars van over de hele wereld alles voor je! Helaas weten veel mensen echter niet hoe het er precies onder de motorkap van hun shop uitziet, of uit zou moeten zien.

Zou iedereen dat wel weten, dan lagen dit soort prijzen sowieso al een stuk hoger. Kort geleden kwam er een klant bij ons binnen via onze extensieshop, want die kreeg een extensie niet aan de praat. Natuurlijk wilden we even meekijken en het viel ons op dat er veel Magento core files aangetast waren. Je weet wel, die bestanden waarvan iedereen weet dat je er zoveel mogelijk vanaf moet blijven. Deze klant wist niets van coderen, maar die vuistregel kende hij wel. En ondanks dat hij dat nadrukkelijk had vermeld hadden zijn ingehuurde ontwikkelaars het toch gedaan. De kans was immers toch klein dat de klant dat zelf ooit zou merken. Je kunt je ook afvragen wat je kunt verwachten als je voor een dubbeltje op de eerste rang wilt zitten. Het is als je auto wegbrengen naar de garage, en dat ze dan de boel herstellen met duct tape. Of in sommige gevallen in plaats van duct tape, schilderstape. Gelukkig begrijpen we bij onze auto iets beter wat het probleem was als we hier naar vragen en kunnen we de oplossing ook beter op waarde schatten. Ik geloof dat er zeker veel goede en betrouwbare outsource bedrijven zijn, maar bedenk bij jezelf of het ook niet iets te voordelig kan zijn. Soms lijkt iets op korte termijn allemaal prima, en een jaar later als je iets anders aangepast moet hebben levert het ontzettende problemen op.

Een ander voorbeeld; We hadden een simpele extensie geïnstalleerd bij een klant van ons, wat op de meest vreemde plekken problemen opleverde. Gelukkig hebben we in ons team subteams met specifieke specialisaties zodat we de problemen er zo uit konden vissen, maar meerdere problemen bleken veroorzaakt te zijn door een digitale beunhaas die even wat custom aanpassingen had gedaan in het verleden, zonder in acht te nemen dat deze shop misschien wel een keer uitgebreid zou moeten worden of meer klanten en/of orders te verwerken zou hebben. Ook een reden dat wij aanpassingen eerst op een testomgeving implementeren. Daar kunnen wij samen met de klant eerst kijken of alles naar wens is en of er niets geks opduikt.

Tip: Zorg voor een ontwikkelteam dat daadwerkelijk de zorg van je shop op zich neemt. Een team dat codeert volgens Magento richtlijnen en zorgt dat alle nieuwe functies kunnen samenwerken met oude functies en geen problemen voor de toekomst opleveren. Zorg dat je met iemand kunt overleggen over wat je wilt bereiken zonder direct te benoemen wat er in de shop anders moet. Zo kom je vaak tot een meer duurzame, betrouwbare en onder de streep voordeligere oplossing dan wanneer je iemand die gewoon een paar uurtjes wilt harken in de arm neemt. Ik ben blij dat wij dit jaar onze support services zijn gestart. We hebben nooit meer te kampen met oude slecht uitgevoerde code, en zijn bijna uitsluitend bezig met het door ontwikkelen van de shops van al onze klanten. De basis is namelijk nu betrouwbaar, zowel voor onze klant als voor ons om op te ontwikkelen, en we kunnen ons richten op onze relatie met onze klant, om samen door te kunnen gaan.

Mocht je graag eens een keer willen kletsen over slechte of goede ervaringen met andere partijen, tips voor bij jij het best aan zou kunnen kloppen, bel of mail me gerust, of kom even op de koffie. Ben benieuwd naar je verhaal.