Haal meer resultaat uit je mailcampagnes: 5 tips

Als je een e-mail marketing campagne voert wil je natuurlijk maximaal resultaat. Toch zien we dat veel mensen er moeite mee hebben dit echt te optimaliseren. Veel andere neventaken, andere campagnes, noem maar op. Om je tijd te besparen hebben we 5 tips opgesomd die gemakkelijk toe te passen zijn zodat je vandaag nog meer resultaat met je email campagne kunt boeken!

 

1.Meet het resultaat van je campagnes

Dit klinkt vrij logisch maar wordt vaak nog niet goed toegepast. Zorg ervoor dat je inzicht hebt in hoe je e-mailcampagnes presteren. Dan weet je namelijk ook waar je kansen liggen en wat je nog kan verbeteren. Je wilt dus bij houden hoeveel mensen daadwerkelijk je nieuwsbrief hebben geopend, op een link hebben geklikt en hoeveel mensen daadwerkelijk iets hebben gekocht. Een tool die je kan inzetten om je links in je campagne door te meten is de Google Analytics URL builder waarmee je heel gemakkelijk voor elke link een unieke URL maakt die dan weer zichtbaar is in Google Analytics. 

 

2. A/B test je campagnes

Kleine aanpassingen kunnen vaak een groot verschil uitmaken of je e-mail geopend wordt en of er doorgeklikt wordt in je e-mailcampagne. Hierdoor is het van belang om je campagnes te A/B testen zodat je kan leren van elke campagne. Dingen die je kan testen zijn bijvoorbeeld je titel, tijdstip van verzending en verschillende afbeeldingen en teksten in je e-mail. De meeste e-mail marketing tools hebben standaard een functie om je e-mail campagne te A/B testen en dus te leren van elke campagne.

 

3. Segmenteer je mailbestand

Zorg ervoor dat je niet altijd dezelfde e-mail naar al je abonnees toestuurt, maar maak gebruik van segmenten om de boodschap meer persoonlijk te maken. Je kan hierbij bijvoorbeeld kijken naar:

  • Demografische gegevens zoals leefdtijd en geslacht. 
  • Type klant of prospect: iemand die nog niks bij je heeft gekocht wil je anders benaderen dan een klant die regelmatig wat bij je koopt. 
  • Interesses en voorkeuren: Niet elke klant is geïnteresseerd in al je productgroepen. Pas je e-mailcampagnes hier dan ook op aan.

 

4.  Maak gebruik van automatische mailcampagnes

Veel bedrijven maken wel gebruik van mailings, maar nog niet van automatische e-mailcampagnes terwijl hier vaak veel te winnen is. De meeste e-mailmarketing software bevat een aantal standaard flows die je kan inzetten om meer omzet te halen en je klanten een nog betere service aan te bieden. Een aantal voorbeelden van automatische mailcampagnes zijn:

  • Abandoned cart emails: het automatisch mailen van achtergelaten winkelwagentjes. 
  • Herhaalaankopen: beloon de klant die de eerste keer bij je koopt met een kortingscode voor een herhaalaankoop of probeer een klant die al een tijd niet meer wat heeft gekocht te activeren met een een aanbieding die voor deze klant interessant is.
  • Onboarding van nieuwe klanten: Heb je zakelijke klanten maak dan een onboarding serie voor het gebruik van de B2B webshop zodat de klanten een betere service krijgen. 

 

5. Vergoot actief je e-mailbestand
Hoe meer bereik hoe meer resultaat je e-mailcampagnes zullen hebben. Kijk hoe je niet alleen acties en aanbiedingen kan versturen maar ook relevant kan zijn voor je doelgroep. Hierdoor wordt het ook interessant voor meer mensen om zich voor je e-mailnieuwsbrief aan te melden. Maak hiervoor dan ook gebruik van een e-mailpopup die actief vraagt om geabonneerd te worden op jouw nieuwsbrief.