Je webshop veilig beheren vanaf je vakantiebestemming

De vakantieperiode is voor velen aangebroken. Even snel de hoeveelheid bestellingen checken of je mailbox nalopen op belangrijke e-mails vanaf je vakantie bestemming. Soms kun je het niet laten, en is het dus gemakkelijk dat elk hotel, camping, en café tegenwoordig Wifi heeft. Alleen zijn er wel wat beveiligingsaspecten waar je rekening mee moet houden wanneer je gebruik maakt van een openbaar netwerk. Ben jij de enige die toegang heeft tot je webshop? Of zijn er ongewenste gasten die mee kunnen kijken? In dit stukje leggen wij uit hoe je veilig(er) je webshop kunt beheren vanaf je vakantie bestemming.

Niet doen: inloggen op openbare netwerken of gedeelde computers

Het grootste gevaar is het inloggen vanaf een openbaar netwerk of een gedeelde computer in bijvoorbeeld een computer café. Op een openbaar netwerk of op een gedeelde computer is het voor kwaadwillige relatief simpel om de verbinding tussen jou en je webshop te onderscheppen, met als gevolg dat je wachtwoord en inloggegevens gedeeld worden met hen. Daarnaast kan de gedeelde computer geïnfecteerd zijn met een zogeheten Keylogger die bijhoudt wat er allemaal op het toetsenbord wordt ingevoerd. Dit geldt voor alle zaken die je online wilt regelen: banksaldo checken, foto’s sturen naar familie of bijvoorbeeld inloggen op sociale media.

Het is daarom dus altijd beter om in te loggen met een veilig apparaat, zoals je eigen laptop of smartphone, op een netwerk waarvoor een wachtwoord vereist is. Het is nog beter om gebruik te maken van het 3/4G netwerk van je smartphone, dit is namelijk een privé verbinding. Met de meeste smartphones kun je een hotspot maken, die je vervolgens kunt koppelen aan je laptop of tablet. Let op: de kosten van datagebruik in landen buiten de EU kunnen snel oplopen.

Heb je geen 3/4G verbinding en geen beveiligd netwerk tot je beschikking? Maak dan gebruik van een VPN-service om je verbinding met je webshop te beveiligen. Bijvoorbeeld: https://nld.privateinternetaccess.com/

HTTPS en SSL verbinding

Wanneer je in de achterkant van je webshop wilt inloggen, zorg dan dat je verbinding altijd veilig is. Je verbinding is veilig wanneer je browserbalk een groen slotje toont, https voor de link van je webshop staat en er een SSL certificaat aan je webshop gekoppeld is. Wanneer dit niet het geval is, log dan ook niet in. De HTTPS verbinding zorgt er voor dat de data die verstuurd wordt naar jou en de server geencrypt is zodat buitenstaanders dit niet kunnen lezen.

Log niet in op FTP

Maak je gebruik van exports of imports door middel van een FTP verbinding? Wacht hier dan mee totdat je weer thuis bent. FTP verbindingen kunnen erg kwetsbaar zijn wanneer iedereen hier toegang tot heeft. Niet voor niets dat FTP toegang van onze servers alleen mogelijk is vanaf bepaalde IP adressen. Wanneer je toch toegang wilt tot je FTP server vanaf een andere locatie, neem dan contact met ons op.

Twee-staps authenticatie

Wil jij er 100% zeker van zijn dat niemand kan inloggen in je webshop, dan raden wij inloggen door middel van twee-staps authenticatie (ookwel 2-factor authenticatie) aan. Dit houdt in dat je je moet inloggen met je reguliere account en wachtwoord, en vervolgens een code moet invullen die alleen op jouw smartphone zichtbaar is. Hiermee maakt het niet uit of een hacker jouw wachtwoord in handen heeft, want zonder jouw smartphone kan de hacker niet inloggen. De meest voorkomende sociale media en andere online services ondersteunen het al. Wil jij je webshop beveiligen met twee-staps authenticatie, neem dan contact met ons op.

Niet technische maatregelen

Er gaat niets boven het logisch nadenken bij online acties. Het volgende lijstje bevat belangrijke punten om rekening mee te houden:

  • Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende services en verander dit wachtwoord periodiek
  • Werk in een veilige omgeving en laat je niet afleiden
  • Wanneer er meerdere werknemers binnen de webshop moeten inloggen, zorg voor individuele accounts. Daarnaast kun je ervoor kiezen op bepaalde delen van je webshop af te schermen.
  • Druk nooit op links die je niet kent, en open geen onbekende bestanden. Een degelijke virusscanner beschermt je hier tegen.

 

Word jouw shop veilig beheerd?

Wij raden je aan om de beveiliging van je webshop kritisch te oordelen. Beheer je de shop wel echt veilig en wat zijn de verbeterpunten? Wij denken graag met je mee, en kunnen je adviseren in het veilig gebruiken van je webshop. Neem hiervoor gerust contact met ons op via support@ecomwise.com of bel naar 030 – 22 70 465.

Voor wie binnenkort op vakantie gaat: Geniet er van! Wij bewaken het technische aspect van je webshop.

Previous Article

Next Article