Magento 1 end-of-life: Wat nu?

Het einde van Magento 1 is in zicht. Vanaf juni wordt Magento 1 beschouwt als end-of-life, wat betekent dat er geen beveiligingsupdates meer worden uitgebracht. Webshops die op Magento 1 draaien blijven wel gewoon functioneren, maar lopen een verhoogd risico om doelwit te worden van hackpogingen. Ook is de verwachting dat extensies verminderd ondersteuning krijgen, denk bijvoorbeeld aan je payment-service-provider. Daarom is het voor webshop eigenaren van een Magento 1 webshop zaak om een plan te hebben wat zij gaan doen na juni. Gelukkig zijn er meerdere opties mogelijk. Hieronder lichten wij er een aantal toe:

Community initiatieven

Vanuit de Magento community zijn er een aantal initiatieven gestart om Magento 1 te blijven ondersteunen via eigen patches om Magento heen. De twee bekendste initiatieven zijn Mage One en OpenMage.

OpenMage is een gratis open source initiatief die wordt gebouwd door een groep vrijwilligers. Mage One is een initiatief met een maandelijks kostenplaatje die wordt ontwikkeld door een vaste groep beveiligingsonderzoekers. Daarnaast wordt Mage One continue getest via het bug bounty programma. De kosten van Mage One zijn afhankelijk van de omzet door de shop en varieert van 29 euro per maand tot meer dan 300 euro per maand.

Over beide initiatieven is nog weinig bekend. De frequentie van updates en de reactiesnelheid op lekken is nog onduidelijk. Op papier klinkt Mage One veiliger dan OpenMage, omdat ze niet afhankelijk zijn van vrijwilligers. Of dit zo is moet nog blijken. Wij houden beide initiatieven goed in de gaten en kunnen dit mogelijk vanaf juni gaan inzetten.

Overstappen op een nieuw platform

Wil jij zeker zijn dat je webshop veilig en up-to-date is, dan is het de hoogste tijd om de overstap op een ander platform te gaan maken. Afgelopen jaren hebben wij al voor veel Magento 1 klanten een Magento 2 webshop mogen neerzetten. Niet alleen is het systeem veiliger door nieuwe techniek, vergeleken met Magento 1 is het sneller, mobiel vriendelijker en makkelijker in beheer.

Ons advies is om niet te lang te wachten met een keuze te maken. We adviseren je graag welke optie het beste bij jouw webshop past.