Verbeter je Magento webshop: Google Analytics

In de komende maanden gaan we kijken hoe je Magento-webshop verder verbeterd kan worden. Elk deelblog zal een onderdeel behandelen waar wij in de praktijk zien dat er nog veel winst te behalen is. In dit eerste blog gaan we kijken naar hoe je in 4 stappen Google Analytics kan gebruiken om inzicht te krijgen in je Magento webshop en om een continue verbetering te realiseren. De 4 stappen zijn:

 • Stap 1: Bepalen van je doelen van je webshop
 • Stap 2: Inrichten van je Google Analytics-account
 • Stap 3: Analyseren van je data en bepalen van je KPI’s
 • Stap 4: Uitzetten van acties en bijsturen op je KPI’s

 

WAAROM GOOGLE ANALYTICS GEBRUIKEN?

Maar voordat we beginnen eerst iets meer over Google Analytics. Google Analytics is gratis software om te meten wat er op je webshop gebeurt. Je krijgt hierdoor inzicht in allerlei belangrijke indicatoren zoals:

 • waar je bezoekers vandaan komen;
 • vanuit welke marketingkanalen je veel verkeer krijgt en waar nog kansen liggen;
 • wat de conversiepercentages zijn van je webshop;
 • welk percentage van je gebruikers je Magento-webshop bekijkt met een smartphone of tablet.

 

STAP 1: BEPALEN VAN JE DOELEN VOOR JE MAGENTO-WEBSHOP

Voordat je begint met je webshop is het van belang om de doelen van je webshop te bepalen. Vaak ligt de focus alleen op de verkoop, terwijl er vaak ook andere doelen zijn die het succes van de webshop bepalen. Ook zijn de doelen van een B2B-webshop vaak anders dan van een B2C-webshop. Een aantal voorbeelden van doelen:

 • Werven van nieuwe klanten
 • De klant helpen de juiste producten te vinden
 • Nieuwsbrief-aanmeldingen
 • Verkrijgen van reviews over productaankopen
 • Interactie van de gebruiker met je webshop

 

STAP 2:INRICHTEN VAN JE GOOGLE ANALYTICS-ACCOUNT

In de praktijk zien wij meestal dat Google Analytics wel aan staat, maar dat er verder niks is ingesteld. Erg jammer, want juist door een goede inrichting weet je zeker dat je de juiste informatie kan achterhalen. Zorg er daarom voor dat je in ieder geval de volgende zaken hebt ingesteld:

Koppeling van je Magento-webshop met Google Analytics

De eerste stap is om je Magento-webshop te koppelen aan Google Analytics. Magento heeft dit voor ons extra makkelijk gemaakt door de ingebouwde standaardkoppeling. Als je ingelogd bent in Magento admin en naar Systeem/Google API gaat, dan kun je hier je Google Analytics-accountnummer invullen.

Aanmaken van twee dataweergaven (views) in Google Analytics

Op het moment dat je Magento-webshop gekoppeld is aan Google Analytics krijg je de eerste data te zien in Google Analytics. Om ervoor te zorgen dat je een goed beeld krijgt, is het van belang om in ieder geval twee weergaven aan te maken in Google Analytics, namelijk:

 • Alle data: deze weergave bevat geen filters maar hier wordt alle data in getoond.
 • Filters: deze weergave gebruik je om je analyse op te doen. In deze weergave sluit je je eigen IP-adres uit, en bijvoorbeeld ook het IP-adres van je Magento-partner.

 

Uitsluiten van IP-adressen

In Google Analytics kun je bij je dataweergave kiezen voor filters:

Zorg ervoor dat je hierbij IP-adressen uitsluit van je kantoor, maar ook van je Magento-partner of marketingbureau. Ook kun je hier bepaalde websites uitsluiten die veel ongewenst verkeer veroorzaken.

 

Inschakelen van de e-commerce-functionaliteit

Standaard staat bij Google Analytics de e-commerce-functionaliteit niet ingeschakeld. Maar door in je Google Analytics-account naar Beheer/E-commerce instellingen te gaan kan deze instelling gemakkelijk aangezet worden. Hierdoor krijg je direct meer data beschikbaar, zoals productprestaties.

Instellen van je doelen voor je Magento-webshop

In stap 1 heb je je doelen bepaald voor je webshop. Bij de inrichting van Google Analytics is het van belang dat deze doelen correct worden ingesteld. Het instellen van je doelen doe je bij “Beheer/Doelen”.

Aan elk doel kun je een waarde toekennen en ook de tussenstappen die uitgevoerd moeten worden. Zo krijg je een goed overzicht van de conversies op je doel en welke tussenstappen verbeterd moeten worden om meer conversie te behalen in je Magento-webshop.

 

STAP 3: ANALYSEREN VAN JE DATA EN BEPALEN VAN JE KPI’S

Op het moment dat je de doelen voor je webshop hebt bepaald en Google Analytics goed hebt ingesteld, kun je beginnen met het analyseren van je data. Er zijn in Google Analytics een aantal standaard rapporten die je hierbij kunnen helpen. Een aantal voorbeelden van goede rapporten om mee te beginnen:

 • uitstappagina’s: wat zijn de pagina’s vanaf waar je klant de webshop verlaat?
 • conversiepercentage voor de doelen van je webshop;
 • laadtijden van pagina’s: welke pagina’s presteren boven het gemiddelde?

Op het moment dat je een goed beeld hebt van waar er verbeteringen te behalen zijn, kun je aan de slag met het opstellen van je KPI’s. Je KPI’s zijn je actiegetallen. Bijvoorbeeld: als uit je analyse blijkt dat 80% van de gebruikers afhaakt in de checkout, dan kun je hiervoor een KPI opstellen, zoals: binnen 12 maanden dient het percentage van de gebruikers dat afhaakt in de checkout teruggebracht te worden naar 50%.

 

STAP 4: UITZETTEN VAN ACTIES EN BIJSTUREN OP JE KPI’S

Op het moment dat je je KPI’s hebt bepaald kun je aan de slag met het uitzetten van je acties. Zie je bijvoorbeeld dat bepaalde pagina’s een erg lange laadtijd hebben, dan kan er gekeken worden naar de oorzaak daarvan. Op het moment dat je voor een actie een wijziging hebt aangebracht kun je in Google Analytics een zogenaamde ‘annotatie’ aanbrengen.

Hierdoor kun je heel gemakkelijk volgen wat het resultaat van je acties is.

Voor het volgen van je KPI’s heeft Google Analytics een handige tool, namelijk de mogelijkheid om je eigen Dashboard te maken.

Op je Dashboard zet je je KPI’s, waardoor je heel gemakkelijk elke week een blik kan werpen op je KPI’s en acties kunt uitzetten om deze verder te verbeteren.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN?

Wil je meer weten over de mogelijkheden om Google Analytics in te zetten voor continue verbetering van je Magento-webshop of wil je deze stappen gaan toepassen maar heb je nog wat hulp nodig? Neem dan even contact op met ons. Zit je bij ons op Pro Support? Dan zullen wij contact met jou opnemen om samen te kijken hoe we deze stappen kunnen toepassen en ervoor te zorgen dat je doelen behaald worden.