Zo zet je data in om meer omzet uit je B2B webshop te halen

 

Data, data, data. We horen er constant over, maar hoe zetten we data in om meer omzet te genereren en je klanten blijer te maken? We nemen je mee in het waarom, wat en hoe.

 • Waarom moet ik gebruik maken van data?
 • Wat moet ik meten en bijhouden aan data?
 • Hoe ga ik meten, en welke tools kan ik gebruiken?

 

Waarom moet ik gebruik maken van data?

 

Inzicht in je klant. Op welke manier gebruikt je klant jouw zakelijke shop om zijn of haar producten aan te schaffen of hier zich op te oriënteren? Waar loopt de klant tegenaan en welke punten zijn het belangrijkst om als eerst aan te pakken? Oftewel; wat levert het meeste op? In plaats van deze keuzes te baseren op jouw of jullie eigen aannames wordt dit onderbouwd met bewezen data.

Betere en persoonlijkere klantenservice. In de B2B e-commerce markt heb je te maken met klanten die vaak herhaal bestellingen plaatsen. Door de klant, en zijn of haar gebruik van jouw shop goed te kennen kun je de service beter afstemmen op de klant.

Meer omzet per klant door personalisatie. Omdat je meer inzicht in je klant hebt kun je zijn of haar ervaring personaliseren. Denk aan gerichte emails op basis van de (gemeten) interesses van de klant of specifieke upsells, cross sells of bijpassende producten. Ook kun je zien hoe je producten presteren bij je klanten en waar klanten nog naar zoeken waar zij blijkbaar in geïnteresseerd zijn.

Werving van nieuwe klanten. Data helpt om nieuwe klanten te werven. Als je inzicht hebt in via welke kanalen je nu nieuwe klanten krijgt en waar je potentiële klantgroep naar op zoek is dan weet je wat je moet doen bij de inrichting van je content om zo meer klanten te trekken met je zakelijke webshop.

Wat moet ik meten en bijhouden aan data?

 

Duidelijk. We zien dat er zat voordelen zijn om te sturen op data. Welke data ga je dan inzetten? Het startpunt hierbij is om eerst te kijken naar de doelstellingen van je B2B webshop. Een aantal doelen die wij vaak tegenkomen bij een zakelijke webshop zijn de volgende:

 • Het aantrekken van nieuwe klanten naar de webshop
 • Het verbeteren van de bestelervaring van de klant
 • Het verhogen van het aantal verkopen
 • Het verminderen van het aantal handmatige activiteiten van de verkoopafdeling.

 

Bij deze doelen is het belangrijk om de juiste KPI’s te bepalen om het succes van de doelen te kunnen meten. Een aantal voorbeelden van KPI’s die je kunnen helpen om meer inzicht te verkrijgen:

 • Aantal bezoekers per kanaal.
 • Aantal nieuwe account aanvragen
 • Conversiepercentage
 • Omzet
 • Gemiddelde orderwaarde per klant
 • Verhouding tussen actieve en inactieve klanten
 • Beste verkochte producten
 • Best bekeken producten en categorieën

 

Hoe ga ik meten, en welke tools kan ik gebruiken?

Er zijn talloze tools om verschillende data te kunnen meten. We nemen je mee in een aantal tools die wij ook vaak met onze klanten inzetten.

Google Analytics
Google analytics is een gratis tool van Google die allerlei gebruikersstatistieken bijhoudt over je website. Google Analytics biedt een enhanced e-commerce functionaliteit die je inzicht geeft in veel van de benodigde e-commerce data zoals conversie, best verkochte producten en een overzicht van je e-commerce checkout funnel.

Hotjar
Hotjar is een tool om een beter inzicht te krijgen in je bezoekers. Het stelt je in staat om zogenaamde heatmaps te tonen waarin je kunt terugzien waar je bezoekers op klikken en hoe ver ze op een pagina scrollen. ook biedt het de mogelijkheid om polls en enquetes af te nemen om meer kwalitatieve data terug te krijgen van je klanten. Op die manier krijg je ook daadwerkelijke klantfeedback.

Google Data studio
Google Data studio is een tool van google om verschillende databronnen te visualiseren in een dashboard. Je kan met deze tool allerlei data bij elkaar brengen en weergeven in een duidelijke rapportage of dashboard.

E-commerce dashboard
Het E-commerce dashboard is een e-commerce rapportage dat wij zelf ontwikkeld hebben om onze klanten te helpen om te focussen op de juiste data. Google analytics geeft enorm veel data weer, maar biedt vaak teveel data waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Onze e-commerce rapportage combineert de belangrijkste data vanuit Google Analytics en je B2B webshop en/of B2C webshop en geeft dit in 1 overzichtelijk rapportage weer die je maandelijks ontvangt. Wil je meer informatie over het E-commerce dashboard bekijk dan de volgende pagina.

 

Meer weten over het inzetten van data voor jouw webshop?

Wil je meer weten over hoe je effectief data kunt inzetten om je B2B webshop of B2C webshop te verbeteren?
Neem contact met ons op en wij adviseren je graag welke mogelijkheden er zijn.